Tuesday, April 28, 2009

swine flu.

wear mask.
and dont kiss mexican girl.

twin tower medical center,klcc.

"Mr Nabil...Mr nabil" jerit jururawat linkungan 20-an memecah kesunyian.aku bergegas angkat tangan.cuba meredakan suara bingit jururawat.

"follow me sir"jawab jururawat secara ringkas.

"you have issue with needle?"tanya jururawat tersebut.

"owh..im okay with it"balas aku dengan nada selamba.

aku duduk atas kerusi.letak tangan kanan atas meja.bersedia untuk proses ambil darah.

"be calm.it's gonna be a little pain."kata jururawat sambil tersenyum.

proses bermula.aku perhatikan tangan.selepas 3 saat,aku dapati apa yang disedut picagari adalah cecair putih kejernihan.pelik tapi benar.muka jururawat serta merta berubah.

"ermm..your blood didn't come out.let me try your left hand."jawab jururawat sambil muka berkerut.

shit.kau dah salah cucuk,nak cover kesalahan pula.atau mungkin badan aku ada masalah.aku keliru.

aku hulur tangan kiri.syukur.proses berjalan lancar.

selepas selesai,aku segera telefon kamarul a.k.a future cardiologist+cardiothoracic surgeon.

aku tanya dia.tak perlu risau katanya.mungkin salah jururawat.

"aku ingat dah kena leukimia" kata aku kepada kamarul.

"kepala hotak kau berjambul" balas kamarul dengan lantang.

tak pasal-pasal aku kena maki.

ma cibai.

Sunday, April 26, 2009

and a smile holds more meaning than words.

while I can run, I'll run.
while I can walk, I'll walk.
even when I can only crawl, I'll crawl.

when i'm down to nothing,i always believe God is up to something.

someone once asked me "why do you always insist on taking the hard road?"
i replied "why do you assume I see two roads?"

by the grace of God, I'll always be moving forward.

5-2

and i'm the happiest creature on the planet.

Tuesday, April 21, 2009

fact and figure

"Dad,how much your marriage cost when you were young?"

"hmmm...i dont know.I'm still paying it until now."

Sunday, April 19, 2009

Friday, April 17, 2009

riot

aku : seorang penyokong 'berani mati' manchester united.

jika kamu buka almari baju aku,tersergam indah, hampir semua(setiap tahun) baju man utd warna merah.
merah seperti bibir amoi jiran aku.

adik lelaki 1: penyokong setia arsengal.(arsenal)
aku tak paham kenapa suka sangat team yang banyak nigger ni.

adik lelaki 2: penyokong kuat liverfool(liverpool)
team yang minum carlsberg setiap kali half time.

umi dan sisters: pengkritik tambahan rancangan akademi fantasia.
*no comment*

Dan bayangkan konflik yang tercetus,apabila semua berkumpul di ruang tamu untuk menonton dan memperjuangkan agenda masing-masing.

it's good to be home.

Thursday, April 16, 2009

Pasaraya.

kenapa doraemon tak nak datang malaysia?

sebab malaysia ada giant.

Wednesday, April 15, 2009

Be patient.

lately,i have been dragging some sort of liquid/mucus in my nose.

it's really uncomfortable,inconvenience and fucking unpleasant situation as my voice become like William Hung.

Wise man once said;"if you having a flu,it's because someone is missing you badly."

is that so true?

to the INDIVIDUAL girl/guy (of course i'd prefer girl),we can sort it out.

how about we meet,have a cup of coffee with french toast and a nice chit chat?

stop abusing me like this.

spank me if i'm naughty.

i promise to be a good boy.okay?

Sunday, April 12, 2009

Bosan.

"nama kau siapa?"

tanya seorang lelaki linkungan 30 an sambil hulur tangan.

"Nabil."balas aku dengan laju.

"owh..Nabil raja lawak?"

dia cuba membuat humor pada pukul 730 pagi.waktu dimana mata sepet aku belum terbuka luas lagi melihat dunia pekerjaan.


dalam hati aku: "pernah makan kasut saiz 10?"

Friday, April 10, 2009

Wednesday, April 8, 2009

it's complicated

"even you cant see the small things,how could you manage to see the big pictures?"

"awak ni tak pernah serious..."

"u boleh buat,kenapa kalau i tak boleh pula"

"u cuba la paham i"

"lepak dengan kawan boleh,dengan saya tak de masa langsung!"

and the list goes on.

it make me smile,looking back when the part of genuine women start to express their deteriorate concern .

yeah..woman is complicated.

dan tugas lelaki adalah untuk simplify it or in other words to make it easy to digest.

A brief advise from the preacher,sabar itu penting.

hadapi dengan senyuman.

ok,macam ni la,

bayangkan situasi di mana seorang wanita yang memakai pakaian yang penuh butang,penuh tali ribbon pada badan mereka.

dan aku pasti,we only need 2 seconds to rip their clothes off. or maybe faster,ikut tahap kemampuan dan kecekapan masing-masing.

sekali lagi,woman is complicated,

and we are the simplifier.

Tuesday, April 7, 2009

love poem.

it's so nice

to wake up in the morning

all alone

and not have to

tell somebody

you love them

when you dont love them

anymore.

KUCING.

bila aku cakap;

aku tak suka kucing,semua manusia tarik muka.

lebih-lebih lagi kawan perempuan aku.

mereka kata aku tidak punya sifat penyayang,bengis.

aku tak berapa faham sebenarnya.

kejadian ini terjadi sewaktu berumur 14 tahun.

aku bangun pukul 11 pagi.rumah sunyi sepi.ada nota di peti sejuk:

"umi pergi carrefour.beli groceries."

dalam keadaan separuh sedar,aku buka tudung saji.tiada makanan.hampa.

dalam keadaan lapar,tiba-tiba terpandang satu kotak bijirin.

amik mangkuk,tuang semua bijirin.susu tiada.celaka.aku amik susu cair F&N.aku tabur atas bijirin sambil tuang air panas.jadi susu segera.

lahap aku makan.tapi rasa macam lain sikit.mungkin sebab aku tak gosok gigi.

sambil makan,aku belek-belek kotak bijirin.

kalau cornflakes gambar ayam.
kalau coco crunch gambar beruang kola.
kalau gambar kucing bijirin apa?

ma cibai.

aku makan whiskas,makanan kucing.

kalau kau sayang kucing,sanggup telan makanan kucing?

aku rasa aku punya sifat penyayang.

Monday, April 6, 2009

Penyelamat.

tanpa kamu,ekonomi malaysia merundum lebih teruk.
tanpa kamu,hospital tidak memperolehi untung.
tanpa kamu,lebih 200,000 pekerja kilang akan menganggur.
tanpa kamu,suasana meriah di cafe,kampung dan kedai mamak akan mati.
tanpa kamu,segala-galanye menjadi serba tidak kena.

terima kasih perokok.
kau bagaikan lilin yang membakar diri.